Inkomen, huurprijzen en passend toewijzen

Wat is passend toewijzen?

Wij zijn verplicht om al onze sociale huurwoningen passend aan te bieden. Dit betekent dat wij woningen toewijzen aan mensen die de woning ook kunnen betalen. Zo past de woning en de huurprijs bij de persoon en het inkomen en wordt de huurprijs nooit te hoog of te laag.

Welke woning kan ik huren met mijn inkomen?

Je inkomen en de samenstelling van je huishouden bepalen of je kunt reageren op een woning. Daarnaast geldt voor sommige woningen dat deze moeten passen bij je leeftijd.

Leeftijd
  • Jongerenwoningen worden aangeboden aan woningzoekenden tot 23 jaar.
  • Seniorenwoningen worden aangeboden aan woningzoekenden vanaf 55 jaar.
  • Seniorenwoningen die in de directe omgeving van een zorgcomplex liggen, worden aangeboden aan woningzoekenden vanaf 55 jaar zonder meeverhuizende kinderen.
Huishoudsamenstelling
  • Voor woningen met maximaal 1 slaapkamer geldt een maximale huishoudgrootte van 2 personen.
  • Voor grote eengezinswoningen met minimaal 4 slaapkamers geldt een voorrang voor woningzoekenden met een huishouden dat uit minimaal 3 personen bestaat.
Inkomen

Reageren op een woning kan alleen als je inkomen binnen de inkomensgrenzen voor een bepaalde huurprijs past. Is je inkomen hoger of lager? Dan kun je niet op de woning reageren.

Bekijk de inkomensvoorwaarden 2024 | algemeen
Bekijk de inkomensvoorwaarden 2024 | 55+ woningen
Bekijk de inkomensvoorwaarden 2024 | vrije sector

Jouw passend aanbod van woningen

Vind je als je bent ingelogd in het ‘Mijn overzicht’. Hierop kun je reageren. Let op. Ben je niet ingelogd dan zie je het volledige woningaanbod, dus ook de woningen die mogelijk niet passend voor je zijn. Lees hieronder wat de regels zijn voor ons woningaanbod.

Indexering inkomen

Het is belangrijk dat je weet hoe jouw inkomen berekend wordt. Op je definitieve belastingaanslag of verklaring geregistreerd inkomen staat je inkomen over het laatst afgeronde belastingjaar. Om je actuele inkomen te berekenen vindt er een zogenaamde indexering plaats. Je inkomen wordt met een bepaald percentage verhoogd. Dit zijn wettelijk vastgestelde percentages.

  • Is voor jou het laatst afgeronde belastingjaar 2023? Dan geldt dat wij je inkomen met 1,0832 vermenigvuldigen.
  • Is voor jou het laatst afgeronde belastingjaar 2022? Dan geldt dat wij je inkomen met 1,1701 vermenigvuldigen.

Het is dus mogelijk dat je volgens de belastingaanslag of verklaring geregistreerd inkomen onder de inkomensgrens voor een woning valt, maar na de indexering niet.

Vrije sector huurwoningen

Behalve sociale huurwoningen kun je bij ons ook terecht voor een vrije sector huurwoning. Alle informatie over dit type huurwoningen en de regels rondom je inkomen vind je hier