Passend toewijzen

Wat is passend toewijzen?

Wij zijn verplicht om al onze sociale huurwoningen passend aan te bieden. Dit betekent dat wij woningen toewijzen aan mensen die de woning ook kunnen betalen. Zo past de woning en de huurprijs bij de persoon en het inkomen en wordt de huurprijs nooit te hoog of te laag.

Welke woning kan ik huren met mijn inkomen?

Je inkomen bepaalt of je kunt reageren op een woning. De overheid wil namelijk dat de hoogte van je maandelijkse huur past bij je inkomen. Daarnaast geldt soms ook je leeftijd en huishoudgrootte. Dit staat dan vermeld bij het woningaanbod 

Jouw passend aanbod van woningen

Vind je als je bent ingelogd in het ‘Mijn overzicht’. Hierop kun je reageren. Let op. Ben je niet ingelogd dan zie je het volledige woningaanbod, dus ook de woningen die mogelijk niet passend voor je zijn. Lees hieronder wat de regels zijn voor ons woningaanbod.

Bekijk de inkomensvoorwaarden 2022 | 18 t/m 54 jaar.

Bekijk de inkomensvoorwaarden 2022 | vanaf 55 jaar.

Bekijk de inkomensvoorwaarden 2022 | vanaf 55 jaar voor seniorenwoningen.

Reageren op een woning kan alleen als je inkomen binnen de inkomensgrenzen voor een bepaalde huurprijs past. Is je inkomen hoger of lager? Dan kun je niet op de woning reageren.

Indexering inkomen

Het is belangrijk dat je weet hoe jouw inkomen berekend wordt. Op je definitieve belastingaanslag of verklaring geregistreerd inkomen staat je inkomen over het laatst afgeronde belastingjaar. Om je actuele inkomen te berekenen vindt er een zogenaamde indexering plaats. Je inkomen wordt met een bepaald percentage verhoogd. Dit zijn wettelijk vastgestelde percentages.

  • Is voor jou het laatst afgeronde belastingjaar 2021? Dan geldt dat wij je inkomen met 1,0185 vermenigvuldigen.
  • Is voor jou het laatst afgeronde belastingjaar 2020? Dan geldt dat wij je inkomen met 1,0438 vermenigvuldigen.

Het is dus mogelijk dat je volgens de belastingaanslag of verklaring geregistreerd inkomen onder de inkomensgrens voor een woning valt, maar na de indexering niet.